De perfecte saunagang

De perfecte saunagang

  • 1364
  • 0

Heerlijk een ontspannen moment in de sauna! Wellicht heb je jezelf wel eens afgevraagd wat nu eigenlijk het beste saunaritueel is. Wat is het beste voor je lichaam en hoe kun je optimaal ontspannen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Douchen

Je begint met een lekkere lauwwarme douche om alle onzuiverheden te verwijderen. Het is een fijn gevoel om de saunagang schoon te beginnen. Vervolgens droog je jezelf goed af want met een droge huid kan je lichaam straks beter zweten in de sauna.

Voetenbad

Om je lichaam voor te bereiden op de sauna is het aan te raden om een warm voetenbad te nemen. Het warme water brengt het bloed in de voeten op een hogere temperatuur. Dit werkt niet alleen ontspannend, maar zorgt er tevens voor dat het lichaam zich voorbereidt op hogere temperaturen doordat de poriën langzaam openen.

Saunaronde

Je bent nu helemaal klaar voor de saunagang! Een saunaronde moet minimaal 6 minuten duren om de poriën van je lichaam goed te laten openen zodat de zweetklieren kunnen gaan werken. Daarnaast mag  een saunagang niet langer duren dan 15 minuten aan één stuk. Voor een beginner wordt 6 tot 10 minuten aangeraden. Wil je langer dan 15 minuten van de sauna genieten? Kies dan voor meerdere saunagangen en volg steeds de stappen zoals in dit blog beschreven.

Afkoelen

Na een saunaronde is het belangrijk om geleidelijk aan af te koelen. Spring dus niet meteen onder een koude douche maar laat je lichaam even rustig afkoelen door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan. Je longen kunnen op deze manier veel zuurstof opnemen. Vervolgens koel je je lichaam met een koude douche door je lichaam van beneden naar boven rustig af te spoelen. Je begint dus bij je voeten en eindigt bij je hoofd. Om de bloedsomloop nog extra te stimuleren kun je een koud dompelbad nemen. Let op dat dit wordt afgeraden voor mensen met hartklachten of een te hoge bloeddruk.  

Voetenbad en rust

Als laatste stap neem je een warm voetenbad om je lichaam geleidelijk weer terug op normale temperatuur te brengen. Voel de rust in je lichaam en ervaar het gevoel van ontspannen zijn. Heerlijk! Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om het vocht in je lichaam terug aan te vullen. Je hebt immers veel vocht verloren tijdens de saunaronde.

Resultaat?

Naast rust en ontspanning zorgt de hoge temperatuur van de sauna ervoor dat je poriën verwijden en je zweetklieren geactiveerd worden. Door het lichaam weer af te koelen worden de poriën weer kleiner. Door dit proces af te wisselen wordt de doorbloeding van de huid verbetert en wordt het lichaam geheel gereinigd.

Wist je dat... Hoe hoger je in de sauna gaat zitten hoe warmer het is?

Bel me terug!